La vila de Torroella de Montgrí està situada a 6km. Del mar, a la comarca del Baix Empordà, entre la muntanya del Montgrí (309m) i el riu Ter.

El clima és benigne, amb una temperatura mitjana anual de 14,8ºC, una mitjana al gener de 8,8ºC i al juliol de 22,5ªC. Les principals fonts de riquesa són l’agricultura, gràcies a les fèrtils terres de regadiu, i el comerç, amb un mercat setmanal cada dilluns al matí. La indústria també hi és present, amb tallers i petites i mitjanes empreses. Sense ser una població turística per excel.lència, torroella ofereix uns atractius cada dia més estimats pels visitants: la conservació dels trets de l’Empordà i una oferta comercial considerable. Les sovintejades activitats de caire cultural atrauen també els turistes que resideixen a la zona.

Una vila històrica: Torroella es troba al peu del Montgrí, muntanya de tipus calcari amb coves com el cau del Duc de Torroella, que serviren d’aixopluc a l’home ara fa 300.000 anys. La plana del Baix Ter va ser també l’escenari del primers poblats de Catalunya, com el Fonollera cap al 1800 aC. D’època romana hi ha també restes importants.

Una vila amb classe ideal per passejar i gaudir de les diferents èpoques que l’han conformada. Des de l´any 1273 el traçat urbà està planificat amb carrers ortogonals ordenats i que conflueixen a la plaça. Els eixos principals són el carrer d’Ullà, el carrer de Primitiu Artigas, el carrer Major i el carrer de l’Església. Tots quatre carrers arriben a la plaça de la Vila.

Passejar per Torroella és també un passeig a través dels temps. Dels vestigis de la Torroella emmurallada, el portal de Santa Caterina (s. XI-XIII), la torre de les Bruixes (XV-XVI); dos joies del municipi, l’esglèsia gòtica de Sant Genís (s.XIV-XIX) i el castell de Montgri (s.XIII); dels segles XVI-XVII la Casa Pastors, la Casa del Metge al carrer Major i per acabar un darrer toc especial, les cases colonials construïdes pels americanos que després de fer fortuna tornaren a casa, i que avui en dia també formen part d´aquest arxiu arquitectònic.

El Castell del Montgrí

Construït entre els anys 1294 i 1301, el castell del Montgrí s’erigeix avui en dia com a símbol del municipi. Des d’aquesta fortalesa inacabada que en el seu moment va marcar la força del regnat de Jaume II davant el comtat d’Empúries, es pot contemplar un paisatge espectacular. Si pugeu al capdamunt d’una de les seves torres, aquest mirador de l’Empordà us oferirà una vista panoràmica de 360 graus. Gireu de nord a oest i contempleu la badia de Roses i Empúries, el Canigó, els Pirineus i el Montseny, les Gavarres, el Baix Ter i la badia de l’Estartit, amb les seves les illes Medes.

castell-montgri

pont-torroella

mercat-torroella